söndag 18 september 2011

Underbar höstgryta med östgötska tillbehör

Bild: Privat
Nu är det höst, på både gott och ont. Hösten är härlig men man vet även att vintern är på väg. Igår var vi ute i skogen och plockade kantareller och trattkantareller. Vi var även och köpte tomater på Bondens marknad inne i stan. Alltså östgötska tillbehör förutom cornichornerna som var mumma. Eftersom det är höst är det gott med grytor! Denna gryta gjorde vi på högrev från Sköneros köttbutik och det blev jättegott! Vi blev inspirerade av doktor Dahlqvist och Airams kryddiga höstgryta.

4 portioner
Ingredienser:
runt 700 gram högrev
2 gula lökar (kan även ersätta en lök med en purjolök)
en hel vitlök (hela klyftor används)
1 morot
ev en palsternacka (ej nödvändigt men det tillför mycket smak)
1 röd paprika (gillar du paprika kan du ha 2)
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
3 dl rött vin
1 krm chilipulver
1 tsk timjan
1 tsk kummin
4-5 lagerblad
6 kryddpepparkorn
salt och peppar
vatten
smör att steka i

Skär köttet i stora bitar utan att skära bort fett (ungefär 3 cm stora)
Skala lök och vitlök. Skär löken i klyftor.
Skär paprikan i stora bitar.
Skala och skiva moroten och ev palsternackan.
Bryn köttet lätt i smör. Efterbryn lök, vitlök och paprikan.
Tillsätt tomat, vin, morot, ev palsternacka och kryddorna. Häll på vatten så mycket att det precis täcker.
Låt sjuda på ca 2 timmar utan att röra.
Smaka av och tillsätt ev mer vin, tomat eller kryddor.
Låt sjuda 30 minuter till.
Ta av locket och höj temperaturen och låt vätskan koka in.
Om du rör om var försiktig så att inte köttet faller sönder.

Servera med alla möjliga tillbehör som exempelvis smörstekt svamp, sallad, kokt broccoli och creme fraiche.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar